SWITCH SECTION

Slik isolerer du rundt dører og vinduer

Enten du bruker fugeskum eller isolasjon

Av ByggeBolig
11. november 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190110104835499.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190110104835499.jpg?maxwidth=2000
115
0

Så lenge jobben utføres på riktig måte, er det egentlig ingen stor forskjell på fugeskum og vanlig isolasjon. Med fugeskum blir det lettere å fylle alle kriker og kroker, for eksempel rundt klosser og kiler som brukes til å støtte opp og holde vinduet eller døren på plass under montering.

Du skal imidlertid være påpasselig med at skummet ikke utvider seg så mye at det skaper problemer. Det finnes mange eksempler på at skum har ekspandert så mye at døren eller vinduet blir vanskelig å åpne eller lukke. Rett og slet fordi karmen presses så mye at den bøyer seg litt. Dette er en av grunnene til at mange dør- og vindusprodusenter ikke anbefaler bruk av fugeskum til tetting.

Vil du likevel bruke fugeskum gjør du lurt i å ta det med ro og ikke fylle for mye skum av gangen. En grei regel å forholde seg til er at du ikke skal fylle mer enn 40 % av fugen om gangen.

Velger du vanlig isolasjon, kan du enten bruke rester av isolasjon du har til overs fra annen isolering eller bruke dyttestrimmel. Fordelen med å bruke dyttestrimmel kontra rester av annen isolasjon er at du får én lengde med isolasjon rundt hele vinduet/døren. Dessuten er bredden/tykkelsen på produktet spesielt beregnet for bruk rundt vinduer og dører.

Ved bruk av dyttestrimmel skal du bruke en spak eller trekile til å dytte den inn mellom karm og vegg slik at den danner en U-form. Den skal ikke dyttes for hardt inn da det vil føre til at isolasjonen presses så mye sammen at isolasjonsevnen blir dårligere.

Også med dyttestrimmel er det lurt å gjøre jobben i flere omganger. Etter at vinduet/døren er montert, isolerer du rundt selve karmen. Deretter monterer du utforinger og dytter inn isolasjon mellom utforingene og veggen.

1744
FalseTruec-243
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også