115

Dagens garasjeport-trender

Se hva slags garasjeporter som er mest populære og hva som påvirker valgene.

For Snekker'n

Line Otnes

Snekker'n

30. september 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211025120535152.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210930095806242.jpg?maxwidth=900
100
0

Både estetikk og praktiske hensyn påvirker valg av garasjeporter. Her tar vi for oss de viktigste trendene innen design, materialvalg, farger og størrelser. Vi ser også på hvordan tilbehør og hva garasjen skal brukes til, kan styre valget i riktig retning.

Vanlig med bredere porter

Garasjen er ofte stor og tar mye oppmerksomhet på gårdsplassen. Tenk derfor på at porten bør passe til huset ditt, slik at du får et helhetlig uttrykk. Av denne årsak velger også stadig flere å kjøpe ytterdører og sidedører til garasjen i samme design som garasjeporten.

I dag ønsker folk store åpninger, og går dermed for én stor, stilren garasjeport istedenfor to små. Som en tommelfingerregel, hvis du ønsker å ha plass til å kjøre to biler inn og ut av garasjen, anbefaler Snekker`n at du vurderer følgende mål:

  • 500 cm – perfekt bredde
  • 475 cm – OK bredde

Om portåpningen har bredde ned mot 450 cm begynner du å bli avhengig av å ha 2 små biler, så det er ikke anbefalt.

Det kan også oppstå utfordringer i forhold til høyde på åpningen. Mange arkitekter tegner på 210 cm høyde, mens en 225 cm vil være mer optimalt, da det gir bedre margin i forhold til valg av bil. 

Bygger du ny garasje, eller bygger om din gamle, husk også på at du trenger litt bredde inne i garasjen når du skal inn og ut av bilen. Tenk igjennom portstørrelse ved planlegging av garasje – ta gjerne kontakt med forhandler og diskuter størrelse før du begynner byggingen.


1639
b-0TrueFalse
0

De mest populære portene

Det finnes ulike typer garasjeporter å velge mellom, og de mest populære er leddporter og rulleporter.

Leddporter er den klart mest solgte typen, og kan monteres i stort sett alle garasjeåpninger. De åpnes loddrett og legges under taket for å utnytte arealet, noe som gir deg maksimalt med plass både i og utenfor garasjen. Til sammenligning med vippeporter får man en betydelig større gjennomkjøringsbredde, som gjør det mer behagelig å parkere moderne, brede personbiler og SUV-er.

Rulleporter et godt valg dersom plassen under taket er for liten for en leddport eller man ønsker å benytte takplassen til oppbevaring. Rulleporten åpnes loddrett og rulles opp i en oppbevaringsboks som er montert i taket på innsiden av åpningen. For garasjer med lav overhøyde og/eller for liten sideklaring, kan enkelte modeller monteres utvendig foran garasjeåpningen.

Design

De tradisjonelle portene med speilfelt er fortsatt å se, spesielt på eldre boliger, men nå for tiden er det populært med brede, horisontale striper og gjerne mørke farger – antrasittgrå (RAL 7016) er en av bestselgerne. Glatte overflater med glans er også et godt valg, eksempelvis Silkgrain-overflatene fra Hörmann.

Mange etterspør også sorte porter, men da må du dessverre vite at garantiene kan ha begrensninger, fordi svart er vanskelig med tanke på varme og falming (dette gjelder også for blant annet ytterdører). Så selv om trenden vil ha det mørkt, er det ikke alltid at naturen tillater det. I slike tilfeller overlates risken til kunden, og de fleste ønsker ikke å ta denne sjansen.

Materialvalg

Førstevalget er stålport, fordi de krever lite vedlikehold, ikke får råteskader og er bedre isolert enn en treport. For å vedlikeholde en stålport, trenger du bare å smøre de bevegelige delene en gang iblant og vaske den ved behov. Merk deg at dersom du bor nærme kysten, kan saltet fra sjøen tære på lakken hvis du ikke fjerner det.

Sammenlignet med tidligere er det større behov for godt isolerte porter. Dette er mye grunnet i at garasjen brukes til bod og oppbevaring av «finere» ting, eller som et tilholdssted – eksempelvis «mancaves».

Portåpner (motor)

I dag velger nesten alle en garasjeport med motorisert portåpner, da det er betydelig mer behagelig å åpne garasjeporten fra bilen med et enkelt tastetrykk enn å gå ut og åpne den manuelt. 

Det finnes portåpnere i flere prisklasser, og du velger ut ifra sikkerhet, hastighet, funksjoner og økonomi. Investerer du litt ekstra i din portåpner, vil den kunne sørge for raskere åpning og lenger levetid, samtidig som den kan styres med bluetooth og innehar ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør deg og dine eiendeler trygge.

Hvis porten er den eneste inngangen til garasjen, MÅ du montere en nødutløser for å kunne komme deg inn om strømmen skulle gå. Garasjeporter med portåpner har heller ingen synlig lås eller håndtak, noe som gjør de vanskeligere å bryte opp for uvedkommende. Den låses automatisk når du lukker den.

Hvis du ikke har motor på porten din idag og porten går lett og fint, kan du fint oppgradere med en Hörmann-motor. Går porten derimot tungt, hjelper det dessverre ikke å montere motor. Da må man vurdere en service, eventuelt kjøp av ny port. 

Smarthus og gadgets

Er du opptatt av finesser, kan du enkelt integrere garasjeporten og ytterdører i ditt SmartHome-system, og betjene de via smarttelefon eller nettbrett i en app – fra uansett hvor du er. Dette er særlig kjekt når du er bortreist. 

Snekker'n har et tilbehørsprogram fra Hörmann som legger vekt på pålitelig kvalitet, eksklusivt design og intelligent teknologi. Du kan åpne garasjeporten og ytterdørene dine med kode eller fingeravtrykk, eller bruk den trådløse radiomottakeren til å betjene de elektriske enhetene i hjemmet.

Flere velger kvalitet

Prisforskjellen og kvaliteten på garasjeporter kan være store. Du skal ha garasjeporten i mange år, og mange ser derfor nytten av å kjøpe den fra en kvalitetsleverandør. Gjennom en faghandel vil du få god hjelp underveis og det skal føles trygt å kjøpe ny port. Hörmann-porter er kjent for høy kvalitet og lekkert design. 

Velg mellom et stort utvalg av garasjeporter, med forskjellige overflater og farger. Det er ikke utseende som er forskjellen på en kvalitetsport og en billigport, men oppbygging, funksjon og levetid.

https://www.youtube.com/embed/bD7L5f-KBJg


5109
b-0TrueFalse

Få hjelp med målingen og monteringen

Folk flest velger i dag å få hjelp fra fagfolk med både målingen og monteringen. Dette har å gjøre med både kunnskapsnivået og tidsklemma.

Det er essensielt at det tas riktige mål når du skal ha ny garasjeport, da det blant annet stilles krav til både høyde under taket og klaring til sidene. I tillegg har ikke alle et garasjegulv som er i vater eller vinkelrette vegger. Det bør derfor måles flere steder, slik at eventuelle skjevheter blir oppdaget.499
false
b-0TrueFalse
0

Dersom det gjøres brukerfeil ved monteringen og produktet skades, kan garantien i noen tilfeller bortfalle. Ergo ser folk trygghet i at det gjøres av folk som har peiling.

Hos Snekker’n er de eksperter på garasjeport, og hjelper deg gjerne med kvalifisert rådgivning, oppmåling på stedet og profesjonell montering. Målet er å finne en løsning som du er fornøyd med. Når produkt og montasje er kjøpt på samme sted er det ingen tvil om hvem som har reklamasjonsansvaret om noe skulle skje, da må Snekker'n uansett rette opp. 

534
c-243TrueFalse
0

Større krav til sikkerhet

Går du i tanker om en ny garasjeport, forsikre deg om at porten lever opp til forskriftene. I dag skal ting være sikre og forbrukerne skal beskyttes mot produkter som kan være skadelige eller direkte farlige. Derfor har EU utarbeidet krav som skal tilfredsstilles før produktene kan slippes løs på markedet.

Kravene gjelder også i Norge – blant annet ved salg og markedsføring av nye garasjeporter. CE-merket bør være godt merket på garasjeporten, ellers skal det være på dokumentasjonspapirene eller emballasjen.

CF-merket på garasjeporten er et kvalitetsbevis, og garanterer at grunnleggende og nødvendige krav til sikkerhet er oppfylt. Det viser også at produktet har gått igjennom en rekke tester som dekker følgende sikkerhetsfunksjoner:

  • vanntetthet, vindbelastning og luftgjennomtrengelighet
  • varmeisolering
  • klem- og fallsikring
874
c-243TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210616132123996.png #FFFFFF
Les også